Sicilské masové závitky INVOLTINI ALLA SICILIANA

Ačkoli je tato pochoutka známá především na Sicílii, zdá se, že její původ je španělský. Alespoň podle jedné z kouzelných legend. Španělská královna Jana zvaná Šílená měla údajně ve svých službách armádu kuchařů, kteří se podíleli na přípravě právě tohoto jídla. Jeden z nich však byl nejen královnin osobní kuchař, ale také milenec, což se nelíbilo mladému princi Karlu Habsburskému. Nakonec musel nešťastný kuchař utéct před jeho žárlivostí a hněvem královského syna na Sicílii, kde začal připravovat tento originální recept.

Involtini alla siciliana se původně považovaly za jídlo chudých, kteří šetří masem a používají ingredience, které jsou v Itálii snadno dostupné. Dnes je však toto jídlo velmi rozšířené a běžně podávané jako nedělní oběd. Napříč Itálií existuje spousta regionálních variant závitků zvaných v italštině involtini. Známé jsou například involtini alla romana, které se dusí v rajčatové omáčce, nebo involtini alla messinesse, které se připravují s parmezánem a prosciuttem.

Involtini alla siciliana - italské masové závitky - Ochutnejte svět

Recept na involtini alla siciliana

Co potřebujete

  • 0,5 kg libového hovězího masa
  • 2 velké červené cibule
  • olivový olej
  • 25 g piniových oříšků
  • 25 g rozinek
  • 75 g strouhanky
  • 75 g sýru cacciocavallo nebo pecorino
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • bobkový list (cca 10 kousků)

Jak na to

  1. Ve vodě namočte rozinky a nechte je odstát cca 10 minut. Poté přeceďte a lehce z nich vymačkejte vodu.
  2. Jednu cibuli si nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět na olivovém oleji.
  3. Sýr nasekejte na menší kostky, vložte do mixéru a rozsekejte nadrobno. Smíchejte se strouhankou, rozinkami, piniovými oříšky a přidejte z pánve cibuli i s olejem.
  4. Vymíchejte těstíčko. Podle potřeby přidejte trochu olivového oleje. Výsledná konzistence by měla být hrudkovitá, lehce lepivá, ale také ne úplně spojená.
  5. Dochuťte solí a pepřem.
  6. Z hovězího naklepejte tenké plátky. Neměly by mít více než 0,5 cm na výšku. Ideální je k tomu tzv. razítko, kterým příliš nepoškodíte strukturu masa.
  7. Plát masa poté potřete olivovým olejem a bohatě potřete nádivkou.
  8. Podle velikost plátků jej rozkrájejte na menší kousky. Závitky by neměly být příliš velké, aby se snadno propekly. Z půl kila masa by mohlo vzniknout kolem 8-10 závitků.
  9. Kousky masa opatrně srolujte tak, aby co nejvíce náplně zůstalo vevnitř. Závitky si odložte bokem na talíř.
  10. Připravte si druhou cibuli – rozkrojte ji na čtyři díly a opatrně odlepujte jednotlivé vrstvy tak, aby vznikly kousky, které pak snadno napíchnete na špíz.
  11. Připravte si k ruce také bobkový list.
  12. Rozehřejte troubu na 200 °C s horním ohřevem, případně pokud je to možné, rozehřejte gril.
  13. Na špejli nebo na kovový špíz napíchněte vždy jeden závitek tak, aby se neotvíral, pak napíchněte kousek cibuli a jeden bobkový list. Pak znovu závitek, cibuli a bobkový list.
  14. Postupně takto napíchejte všechny závitky. Před opékáním je lehce potřete olivovým olejem a otiskněte je ve strouhance.
  15. Pečte cca 10 minut z každé strany, dokud se špízy neopečou dozlatova. Čas se může lišit podle tloušťky masa a velikosti závitků.

Involtini alla siciliana - italské masové závitky - Ochutnejte svět

 

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Sicilské masové závitky INVOLTINI ALLA SICILIANA
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *