Indický chléb NAAN

Naan (také známý jako nan nebo khamiri) je tradiční asijský chléb ve formě podlouhlé placky. Samotné slovo naan pochází z perštiny a znamená jednoduše „chléb„, dnes je však chléb populární mnohem více na východ v oblasti Indie. Chléb se v Asii připravuje ve speciální troubě tandoor, ve které se díky vysoké teplotě chléb krásně a rychle opeče a vytvoří se na něm charakteristické bubliny.

Naan je pečivo, které se většinou servíruje jako příloha k jiným jídlům. Základní verzi těsta je možné dochutit jogurtem, případně místo vody použít mléko. Chléb tak získá příjemnou vláčnou konzistenci. Často se servíruje potřený přepuštěným máslem ghí, může se posypat také sezamem, česnekem, koriandrem nebo jiným kořením. Existují dokonce verze naanu plněného zeleninou nebo masem – peshawari naan je plněný ořechy a rozinkami, amritsari naan je plněný směsí z brambor a cibule se spoustou koření.

Indický chléb (placka) naan - Ochutnejte svět

Recept na indický chléb naan

Co potřebujete

  • 270 g hladké mouky
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 1 lžička soli
  • půl sáčku sušeného droždí (čerstvého cca 7 g)
  • 150 ml vody
  • 3 lžíce olivového oleje (místo oleje můžete použít 3 lžíce bílého jogurtu, aby bylo těsto vláčnější)

Na posypání

  • 2-3 stroužky česneku + koriandr (čerstvý nebo mletý), případně jinou posypku
  • přepuštěné máslo ghí nebo běžné máslo

Jak na to

  1. Droždí rozmíchejte s cukrem v trošce vody.
  2. Smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi a dobře prohnětejte. Těsto by mělo lehce lepit (aby výsledné placky nebyly příliš tuhé), v případě potřeby je ale možné přidat ještě trochu mouky.
  3. Těsto nechte hodinu odležet a nakynout.
  4. Rozehřejte si troubu na 220 °C s roštem na nejhornější poloze a vložte do ní prázdný plech, aby se rozehřál s troubou.
  5. Těsto si rozdělte na 6 dílů a připravte si pečicí papír velikosti plechu.
  6. Každý kousek těsta vytvarujte do kuličky a omoučenýma rukama těsto poté těsto natahujte do tvaru podlouhlé placky. Můžete si pomoct také válečkem. Není problém, když bude placka trochu „hrbolatá“ a v některých částech trochu tlustší než v jiných.
  7. Po vytvoření placky naskládejte placky vedle sebe na papír – na jeden plech se běžně vejdou tři placky, budete tedy muset péct nadvakrát. Pokud připravujete česnekovou placku, nyní ji lehce posypte nadrceným česnekem, případně také mletým koriandrem (pokud používáte čerstvý, pak jej použijte až po upečení).
  8. Jakmile bude trouba rozehřátá, přeneste na plech papír i s plackami a pečte několik minut.
  9. Je dobré troubu bedlivě sledovat, těsto by se mělo nafouknout a na povrchu začne rychle zlátnout. Jakmile se na něm začnou objevovat tmavé skvrny, můžete na chvilku placky otočit, aby se opekly také na druhé straně, a pak rychle ven z trouby, aby se příliš nespálily.
  10. Po upečení placky můžete překrojit napůl, aby se lépe jedly. Na každou dejte kousek másla a mašlovačkou jej rozetřete po celém povrchu. Nyní můžete také posypat placku dalším kořením podle vlastního výběru.

Indický chléb (placka) naan - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Indický chléb NAAN
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

2 thoughts on “Indický chléb NAAN

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *