BIRYANI: Indická rýže s kuřecím masem

Biryani (někdy se píše také jako biriyani nebo biriani) je tradiční indická rýže s výrazným voňavým kořením a masem. Je to původní muslimský pokrm s nejistým původem, někteří historici vypráví o původu čistě indickém, jiní zastávají názor, že pokrm pochází z Persie a do Indie byl přivezen. Oblíbený je především na jihu Indie, v různých verzích ale existuje po celé jižní a střední Asii.

Jak jste již určitě pochopili, je těžké najít jen jeden původní recept na tuto indickou rýži. V různých oblastech se připravuje z různých druhů masa, nejčastěji z kuřecího a telecího, dochucuje se různými druhy koření, mezi nimiž nejčastěji najdete skořici, hřebíček, kardamom, bobkový list nebo koriandr. Do typicky žluté barvy se barví v Indii kurkumou, na území bývalé Persie (tedy na blízkém východě) spíš šafránem. Někdy se přidávají také rozinky nebo různé ořechy. Rozhodně se nenechte vystrašit množstvím ingrediencí, které potřebujete – většina z nich je koření a ty ostatní často míváte běžně doma v lednici.

Rozdíly najdete také v přípravě – některé recepty vám umožňují připravit perfektní biryani z jednoho hrnce na sporáku, jiné vyžadují přípravu ingrediencí zvlášť a dokončení v troubě.

Muslimské biryani je součástí tradičních oslav a muslimských svátků, jako jsou svatby nebo rodinné oslavy.

Indické Biryani - rýže s kuřecím masem - Ochutnejte svět

Recept na indickou rýži biryani

Co potřebujete

  • 2 hrnky basmati rýže
  • 500 g kuřecího masa
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 5 stroužků česneku
  • 1 zelená chilli paprička (volitelné)
  • 2 cibule
  • 2 rajčata
  • půl hrnku bílého jogurtu
  • 4 celé hřebíčky
  • 2 lístky bobkového listu
  • 1 badyán
  • 1 celá skořice
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1 lžička kurkumy
  • hrst čerstvé máty
  • sůl

Marináda na kuře

  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička kurkumy
  • půl lžičky chilli
  • sůl

Ingredience na indickou rýži biryani - Ochutnejte svět

Jak na to

  1. Naložte kuřecí maso do citronové šťávy, kurkumy, chilli a soli. Nechte marinovat.
  2. V mixéru rozmixujte zázvor a česnek na pastu. Je možné také zázvor nastrouhat a česnek propasírovat a poté vidličkou promíchat. Pokud máte čerstvou zelenou chilli papričku, rozmixujte ji s česnekem a zázvorem.
  3. Rozehřejte trochu oleje nebo ghí a poté vhoďte hřebíčky, skořici, bobkový list, badyán a kardamom. Opékejte asi 30 vteřin.
  4. Vhoďte cibuli. Opečte, dokud nebude průsvitná, poté přidejte pastu z česneku a zázvoru.
  5. Přidejte nasekanou mátu a rajčata. Přisypejte je ke směsi, vše promíchejte a nechte vařit, dokud rajčata nezměknou.
  6. Poté přidejte marinované kuře a jogurt. Promíchejte a nechte chvíli opékat za občasného míchání, aby se maso zatáhlo.
  7. Poté přidejte 4 hrnky vody a sůl, jakmile začne vřít, přidáte rýži a zamícháte.
  8. Poté přiklopte pokličkou a vařte 10-15 minut, dokud se voda nevypaří.
  9. Lehce vidličkou promíchejte a načechrejte. Můžete servírovat!Indická rýže s kuřecím masem biryani - Ochutnejte svět

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
BIRYANI: Indická rýže s kuřecím masem
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
31star1star1stargraygray Based on 10 Review(s)

2 thoughts on “BIRYANI: Indická rýže s kuřecím masem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *