CHAČAPURI: Gruzínské pečivo plněné sýrem

Chačapuri je gruzínské pečivo z kynutého těsta s lahodnou náplní, kterou tvoří hromada rozteklého sýra. Chačapuri se podává jako snídaně, svačina i jako fast food. Existuje spousta druhů chačapuri (anglický přepis khachapuri): s tenkou i tlustou vrstvou těsta, v různých tvarech a s různými náplněmi. Jedním z nejznámějších druhů je tzv. acharuli khachapuri (Georgian: აჭარული ხაჭაპური) z gruzínské oblasti Adžárie, což je těsto vytvarované do formy gondoly naplněné sýrem s volským okem uprostřed. Právě tento druh chačapuri jsem pro vás připravila v receptu, který najdete níže. Další druhy jsou například megrelské chačapuri (z oblasti Samegrelo, s kulatým tvarem, sýrem uvnitř i nahoře), imeretské chačapuri (z oblasti Imeretie, kulaté pečivo plněné sýrem).

Pro přípravu se používají gruzínské druhy sýrů, většinou se jejich chuť přibližuje slovenské bryndze. Tyto sýry u nás ale nejsou dostupné, proto je můžete zkusit nahradit sýry balkánského typu v kombinaci s mozzarellou, jak ale určitě tušíte, záleží jen na vás, jakou sýrovou směsí chačapuri naplníte.

Gruzínské chačapuri (khachapuri) se sýrem a s vejcem - Ochutnejte svět

Recept na gruzínské chačapuri

Co potřebujete (na 2 velké kousky)

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 25 g másla
  • 1 vejce
  • čtvrt kostky droždí (nebo 4 g instantního droždí)
  • půl lžičky soli

Na náplň

  • 400 g sýra (můžete např. smíchat balkánský sýr nebo fetu a mozzarellu)
  • 2 vejce
  • kousek másla

Jak na to

  1. Do zahřátého mléka rozdrobte droždí a promíchejte. Přidejte hladkou mouku a vejce. Ohřejte máslo, aby změklo, a poté jej přidejte k ostatním surovinám. Nakonec přidejte sůl. Vypracujte hladké těsto a nechte minimálně 1 hodinu kynout.
  2. Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. Nastrouhejte balkánský sýr i mozzarellu a promíchejte.
  3. Po vykynutí rozdělte těsto na dva díly a roztáhněte ho do podlouhlé placky. Můžete si pomoci také válečkem. Na každou placku naneste do středu polovinu náplně a rozprostřete ji tak, aby vytvořila rovnoměrnou vrstvu. Kolem náplně nechte 2-3 cm okraj z těsta.
  4. Začněte rolovat přebývající okraje směrem dovnitř až vytvoříte “lodičku”, která bude uvnitř držet náplň. Hroty lodičky zamotejte do špičky.
  5. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C přibližně 10 minut, dokud těsto nezačne zlátnout.
  6. Vytáhněte chačapuri z trouby, lehce rozdělte sýr uprostřed placky a vytvořte důlek. Do důlky vyklepněte vejce a vraťte placku na 5 minut do trouby.
  7. Poté vytáhněte z trouby a na ještě horké chačapuri dejte kousek másla, aby se roztopilo a rozteklo po povrchu.Gruzínské chačapuri se sýrem a s vejcem - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
CHAČAPURI: Gruzínské pečivo plněné sýrem
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
41star1star1star1stargray Based on 64 Review(s)

5 thoughts on “CHAČAPURI: Gruzínské pečivo plněné sýrem

  1. Dobry recept. Dala jsem napul hladkou a spaldovou mouku. S testem se dobre pracovalo a priste te bych se nebala vyvalet vic do tenka a udelat o lodku vice. Dekuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *