Francouzské TARTALETKY s krémem a ovocem

Projděte se po širokých promenádách, obdivujte úzké uličky a romantická zákoutí, zaposlouchejte se do zvuku harmoniky a především – zakousněte se do jednoho z nejznámějších francouzských dezertů s něžným názvem tartelette aux fraises! Téměř v každé francouzské patisserie (cukrárně/pekárně) najdete košíčky z křehkého těsta s vanilkovým krémem a ovocem na ozdobu, případně jednu z originálnějších variant tartaletky. Je libo čokoláda, slaný karamel nebo smetanový krém? Tartaletka to zvládne všechno.

Tartaletka je zdrobnělinou slova „tarte“ neboli dort, značí tedy drobný dezert podobný dortu, který je ideální ke kávě nebo jen tak k zakousnutí. Tradičně se připravuje se základním cukrářským (žloutkovým) krémem, je však možné jej připravit také s jakýmkoli jiným krémem. Stejně tak je možné tartaletku ozdobit podle vašeho gusta. Největší klasikou jsou tartaletky s jahodami nebo lesními plody, nebojte se ale experimentovat!

Francouzské tartaletky - tartalette - Ochutnejte svět

Recept na ovocné tartaletky

Co potřebujete (na cca 12 tartaletek, přesný počet podle velikosti formičky)

Na formičku

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 1 žloutek
  • 4-6 lžic vody
  • kůra z 1 citronu

Cukrářský krém

  • 1 hrnek mléka
  • 3 žloutky
  • 50 g moučkového cukru
  • 2,5 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk

Na ozdobu

  • ovoce podle vlastních preferencí, čokoláda, ořechy
  • volitelně želatina

Jak připravit těsto a upéct formičku

  1. V misce smíchejte cukr, mouku a citronovou kůru. Přidejte kousky másla a prsty jej rozmačkejte s cukrem a moukou na drobenku.
  2. Přidejte žloutek a 4 lžíce vody. Smíchejte a poté vyklopte na pracovní desku.
  3. Ručně propracujte, dokud nebude těsto hladké.
  4. Dejte aspoň na 15 minut vychladit do lednice.
  5. Vyválejte na tenké těsto. Připravte si formičky na tartaletky, pokud je třeba, vysypte je trochou moučkového cukru (silikonové formičky není třeba vysypávat).
  6. Vyberte si sklenici, hrnek nebo malý talíř tak, aby měl o kousek větší průměr než formička na tartaletku. Vykrajujte do těsta kolečka, která pak přenesete do formiček a urovnáte tak, abyste z těsta vytvořili hezkou misku s okrajem.
  7. Před pečením propíchejte těsto na několika místech vidličkou a pečte cca 10 minut na 180 °C.

Jak připravit cukrářský krém

  1. Do hrnce dejte mléko. Pokud máte čerstvou vanilku, rozřízněte lusk a špičkou nože vyhrábněte z lusku semínka. Ty přidejte do mléka. Pokud máte vanilkový extrakt, nakapejte jej do mléka.
  2. Mléko za občasného míchání přiveďte k varu (aby začalo pěnit).
  3. V misce rozmíchejte žloutky s cukrem, poté přidejte škrob a znovu zamíchejte tak, aby se ve směsi netvořily hrudky.
  4. Poté za stálého míchání přilijte trochu horkého mléka. Směs pak přidejte ke zbytku mléka v hrnci a na mírném plameni vařte, dokud krém nezhoustne do konzistence krému nebo pudinku.
  5. Odstavte a nechte trochu zchládnout.

TIP! Přidejte do horkého krému kousek bílé čokolády! Stačí, když jej necháte v krému rozpustit, a získáte skvělý krém z bílé čokolády.

Dokončení tartaletek

  1. Tartaletky po upečení vyklopte z formiček.
  2. Plňte je připraveným krémem.
  3. Ozdobte nakrájeným ovocem nebo také ořechy podle vlastní představivosti.
  4. Pokud chcete použít také želatinu, připravte ji podle návodu na obalu a v tenké vrstvě přelijte přes ovoce.
  5. Tartaletky vychlaďte v lednice a servírujte. Bon apétit!

Francouzské tartaletky - tartalette - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Francouzské TARTALETKY s krémem a ovocem
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

One thought on “Francouzské TARTALETKY s krémem a ovocem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *