Etiopská červená čočka MESIR WAT

Chutě Afriky jsou jednoduchá jídla plná divokého koření. Vždy se připravují z v Africe snadno dostupných ingrediencí. Pro nás tedy mohou být etiopská jídla krásnou exotikou, rozhodně ale nejsou složitá na domácí přípravu. Dušená červená čočka s názvem mesir wat (také misr wat nebo misir wat) je jedním z typických dušených jídel (tak zvaných wat), které se v Etiopii připravují. Typické je použití směsi koření Berebere, které u nás není moc dostupné, jídlo si tedy připravíme za použití jednotlivých druhů koření, které směs obsahuje. Pro přípravu se také používá přepuštěné kořeněné máslo niter kibbeh, což je máslo dochucené zázvorem, česnekem a dalším kořením. Mesir wat se tradičně servíruje s nadýchaným etiopským chlebem injera.

Etiopská dušená čočka misir wat - Ochutnejte svět

Recept na dušenou etiopskou čočku Mesir wat

Co potřebujete

  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 lžíci másla niter kibbeh / případně můžete nahradit kokosovým olejem
  • olej
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velká červená cibule
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička kmínu
  • půl lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • půl lžičky mletého chilli
  • 2 lžičky pasírovaných rajčat
  • 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobení

Jak na to

  1. Na větší pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej a máslo.
  2. Nakrájejte cibuli nadrobno, česnek nasekejte. Vhoďte na pánev a promíchejte.
  3. Postupně přidejte veškeré koření,tedy papriku, koriandr, kmín, chilli a zázvor. Dobře promíchejte a nechte cca 2 minuty opékat, dokud cibule nezesklovatí a koření se nerozvoní.
  4. Přisypte červenou čočku a promíchejte. Pokud by se koření začalo připalovat, přidejte trošku vody.
  5. Přidejte rajčata a vývar (nebo vodu, pokud nemáte vývar), osolte podle chuti a znovu promíchejte.
  6. Nechte dusit cca 20 minut, dokud čočka nezměkne. Podle potřeby můžete přidat trochu vody. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
  7. Před podáváním lehce posypte nasekanou petrželkou nebo koriandrem. Servírujte s pečivem – ideální je etiopský chléb injera – případně s bílou rýží.

Etiopská dušená čočka misir wat - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Etiopská červená čočka MESIR WAT
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *