Americký dýňový koláč PUMPKIN PIE

Dýně? To je nejen symbol amerického svátku Halloween, ale také tradiční součást rodinného menu na Díkůvzdání! Díkůvzdání je tradiční svátek, který patří mezi nejoblíbenější americké slavnosti. Tradičně se na tento den schází celá rodina, servíruje se krocan plněný nádivkou a jako dezert právě dýňový koláč.

Původně byl Den díkůvzdání poděkování za úrodu, která umožní přežít zimu, dnes jde spíš o možnost setkání s rodinou a přecpání si břicha. K díkůvzdání patří také sledování amerického fotbalu a slavnostní průvody. A kdy se díkůvzdání slaví? Je to vždy čtvrtý čtvrtek v listopadu. Pokud jej nebudete slavit krocanem jako v Americe, můžete si připravit alespoň tento skvělý koláč. Je plný voňavého koření, které krásně zahřeje v podzimních dnech. Enjoy!

Americký dýňový koláč pumpkin pie - Ochutnejte svět

Recept na americký pumpkin pie

Co potřebujete (na 1 větší kulatou formu)

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 8 lžic vody
  • půl lžičky soli

Náplň

  • 2 hrnky dýňového pyré (návod na přípravu níže)
  • 200 g vysokoprocentní smetany nebo crème fraîche
  • 2 vejce a 1 žloutek
  • 60 g třtinového cukru
  • 30 g cukru
  • půl lžičky soli
  • koření: 2 lžičky skořice, 1 lžička mletého zázvoru, půl lžičky muškátového oříšku, půl lžičky mletého hřebíčku, půl lžičky kardamomu, půl lžičky badyánu
  • citronová kůra z malého citronu

Jak na to

Křehké těsto

  1. Do odvážené mouky přisypte špetku soli a poté na kousky rozkrájené máslo. Prsty spojujte obě ingredience, dokud vám nevznikne směs podobná drobence.
  2. Po lžících pak přilévejte vodu, dokud vám nevznikne jednolité těsto. Těsto pak rozválejte na plát.
  3. Kulatou formu na koláč si vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Plát těsta pak položte přes formu a odřízněte těsto tak, aby vám přes formu nepřečnívalo.
  4. Poté těsto na několika místech propíchněte vidličkou a zasypte jej například fazolemi. Ty zabrání aby se vám těsto při pečení nenafouklo.
  5. Pečte těsto cca 10 minut na 180 °C, pak jej vytáhněte a nechte vychladnout. Mezitím si můžete začít připravovat náplň.

Náplň

  1. Nejprve si připravte dýňové pyré. Dýni nakrájejte na větší kousky.
  2. V hrnci roztopte kousek másla a poté vhoďte dýni. Na vyšší teplotu lehce orestujte. Poté zalijte vodou a vařte doměkka.
  3. Slijte z hrnce přebytečnou vodu a uvařenou dýni rozmixujte na jemné pyré.
  4. Poté přidejte cukr a koření. Vraťte zpátky na plotnu a na mírném plameni vařte za stálého míchání, dokud se ingredience nepropojí a nerozvoní.

Dokončení koláče

  1. Dýňovou směs vylijte do formy na těsto.
  2. Pokud vám zbylo těsto, můžete z něj rovnou vytvořit ozdobný okraj, například tím, že vyválíte těsto do dvou tenkých ruliček, které poté do sebe zamotáte. Druhou možností je ukrojit pásek těsta a z něj postupným zatáčením vytvořit spirálu, kterou položíte na okraje těsta.
  3. Tento okraj poté položte na okraj formy a lehce přitlačte k těstu, které jste již předtím pekli.
  4. Z dalších přebytků můžete vytvořit dekoraci na koláč, například ve formě lístků.
  5. Nyní koláč vraťte do trouby a pečte na 180 °C 30-40 minut. Ke konci pečení kontrolujte párátkem, zda je koláč hotový nebo ne. Jakmile bude po zapíchnutí do náplně párátko čisté, koláč může ven z trouby.

Americký dýňový koláč pumpkin pie - Ochutnejte svět

Varianty dýňového koláče

Dýňový koláč s ořechy

Postupujte podle receptu výše. Před pečením jej však posypte nahrubo nasekanými ořechy. Skvělý je s vlašskými ořechy, ale i s pekanovými ořechy. Ořechy také můžete před pečením lehce zkaramelizovat – na pánvi si rozehřejte kousek másla, zasypte třtinovým cukrem a nechte jej rozpustit. Pozor, aby se cukr nepřipálil! Poté vhoďte ořechy a promíchejte. Minutku opékejte a poté ořechy vysypte na koláč.

Dýňový koláč s jablky

Na dýňový koláč můžete před upečením poklást jablka. Ty si nakrájejte na tlustší rovnoměrné plátky, které budete klást přes sebe po celé ploše koláče. Pozor na pečení, aby se koláč nespálil. Po upečení doporučuji jablka potřít meruňkovou marmeládou, která krásně dochutí a osladí jablka.

Dýňový koláč s drobenkou

Koláč jednoduše před upečením posypte drobenkou. Ta se připravuje z mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1 (na dva díly mouky, jeden másla a jeden cukru). Drobenka by měla být sypká. Rozhodně jí na koláči nešetřete, při pečení se opeče dokřupava a dodá koláči výbornou chuť.

Shrnutí
recipe image
Recept na
Americký dýňový koláč PUMPKIN PIE
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *