Jak připravit ITALSKÉ DOMÁCÍ TĚSTOVINY

Těstoviny patří mezi nejoblíbenější jídla po celém světě, láska k čerstvé pastě spojuje lidi různých jazyků, náboženství a tradic. Přitom jde o jídlo, na které potřebujete jen pár základních surovin a trochu trpělivosti. Připravte si domácí těstoviny podle našeho receptu!

Co jste o těstovinách dosud nevěděli?

  1. Nejstarší těstovinou jsou Lasagne. Poprvé o nich psal italský gurmán Apicius ve své kuchařské knize v 1. století n. l.
  2. U lasadní však nezůstalo. Podle řecké mytologie bůh Vulcan vyrobil stroj, který z těsta dokázal udělat proužky. První zmínka o strojku na těstoviny, který dal vzniknout nespočtu různých tvarů.
  3. Existuje více než 400 druhů těstovin. Názvů mají těstoviny ještě více – až 1300. V různých italských regionech se totiž jednomu tvaru těstoviny může říkat různě.
  4. Myslíte si, že jíte moc těstovin? Na průměrného Itala nemáte, ten sní každý rok kolem 25 kg těstovin. V Itálii se také nejvíce těstovin vyrábí – každý rok je to kolem 3,5 milionu tun.
  5. Když jsou těstoviny správně uvařené „al dente“ nebo česky „na skus“, trvá déle, než je žaludek stráví. To znamená, že pocítíte hlad později. No, neberte to.
  6. Když hodíte těstovinu na zeď a ta se přilepí, je správně uvařená 🙂
  7. 17. října byl vyhlášen národním dnem těstovin. To však Italům nestačilo, tak si z celého října udělali národní měsíc těstovin.

Těsto na domácí těstoviny - Ochutnejte svět

Recept na domácí těstoviny

Co potřebujete

  • 200 g mouky
  • 2 vejce velikosti M (mají cca 60 g)
  • špetka soli
  • olivový olej/mléko (podle potřeby a velikosti vajec, většinou stačí cca 2 lžíce)

Základem pro těstoviny je správný poměr sypkých surovin a tekutin. Správný poměr je 100 g mouky na 60 g tekutiny. Co se týče mouky, nekvalitnější těstoviny se vyrábí z tvrdé pšeničné (semolinové) mouky. Těstoviny pak dobře drží tvar a po uvaření nelepí. Další variantou je klasická pšeničná mouka, celozrnná mouka, připravit se těstoviny dají i z kukuřičné nebo rýžové mouky.

Co použít jako tekutinu? Těstoviny se obecně dělí na vaječné a bezvaječné. Pro vaječné těstoviny se používají samozřejmě vajíčka, je možné použít také pouze žloutky. Místo vajíček je možné použít jako tekutinu mléko nebo olivový olej, případně kombinaci obojího. Já nejčastěji používám kombinaci celých vajíček a trochy oleje, který dolévám k těstu podle potřeby.

Záleží totiž na použité mouce, kolik přesně tekutin je potřeba k vytvoření perfektního těsta. Při přípravě je proto třeba se řídit konzistencí těsta – mělo by být dostatečně tuhé a husté, ale nemělo by se rozpadat.

Jak na to

  1. Smíchejte všechny ingredience a pořádně hněťte, dokud se ingredience nespojí.
  2. Zabalte těsto do potravinové folie, ať neosychá, a nechte jej jednu hodinu odpočívat v lednici. Ingredience se spojí a s těstem se bude lépe pracovat.
  3. Rozdělte těsto na čtyři díly. Za pomoci válečku vyválejte každý z kousků těsta na podlouhlý pás, poté přeložte levou i pravou část těsta přes střed a znovu vyválejte. Pokud máte strojek na těstoviny, vložte pás těsta do strojku a postupně snižujte vzdálenosti válečků, až získáte průsvitný plát. Ten můžete dále upravovat s pomocí nástavců na špagety či tagliatelle. Pokud chcete vytvořit lasagne, stačí těsto nakrájet na obdélníkové pláty.
  4. Pokud strojek nemáte, musíte si tuto část odpracovat s válečkem na těsto. Je to dřina, ale domácí těstoviny za to stojí!
  5. Těstoviny vařte je v osolené vroucí vodě (nezapomeňte, že voda musí bublat!), stačí kolem 3-5 minut.
  6. Servírujte s omáčkou podle vašeho gusta! Doporučit můžu třeba tyto skvělé recepty:

Špagety nebo tagliatelle AGLIO, OLIO E PEPERONCINO

Plněné těstoviny RAVIOLI se špenátem a ricottou

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Jak připravit ITALSKÉ DOMÁCÍ TĚSTOVINY
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas

2 thoughts on “Jak připravit ITALSKÉ DOMÁCÍ TĚSTOVINY

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *