Dánské máslové sušenky s vanilkou VANILJEKRANSE

Věnečky vonící vanilkou, křupavé na povrchu a jemné uvnitř. To jsou dánské máslové sušenky s komplikovaným názvem vaniljekranse, který jednoduše v překladu znamená „vanilkové věnečky„. V Dánsku patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Jejich původ se dá vystopovat až do 19. století a od té doby se připravují v prakticky nezměněné podobě. Co je dobré, totiž nemá smysl měnit, že? Můžete je napéct klidně s větším odstupem od Vánoc a poté je naskládat do typických plechových krabic, kde bez problémů vydrží i měsíc. Při pečení těchto křehkých koleček se vám navíc krásně provoní byt vanilkou, tak si nezapomeňte pečení užít a vytvořit si příjemné dánské „hygge“ neboli útulnou atmosféru, která vás naplní štěstím 🙂

Recept je to velmi snadný, stačí smíchat ingredience, naplnit cukrářský rukáv s ozdobnou špičkou těstem, tvořit věnečky a pak je péct. Uznávám, že těsto je spíš hutnější, takže se při tvorbě věnečků trochu zapotíte, pokud máte k dispozici mlýnek se zdobným nástavcem, určitě vám usnadní trochu námahy.

Dánské máslové sušenky s vanilkou - Ochutnejte svět

Recept na dánské vanilkové sušenky

Co potřebujete

  • 1 lusk vanilky
  • 250 g hladké mouky
  • 175 g cukru moučka
  • 200 g másla
  • 75 g mandlí nebo mandlové moučky
  • 1 vejce

Jak na to

  1. Pokud máte celé mandle, ve food processoru je rozmixujte na mandlovou mouku. Rozkrojte vanilkový lusk a zevnitř vyškrábněte tupou stranou nože semínka.
  2. Smíchejte všechny ingredience (mouka, cukr, máslo, vanilka, mandlová moučka, vejce) a vypracujte je v jednolité těsto.
  3. Dejte těsto do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou (já špičku zrovna neměla, tak mám jen hladké sušenky 🙂 ). Vyložte plech pečicím papírem a tvarujte kolečka o průměru 4-5 cm. Těsto je spíš hustší, počítejte s tím, že se u toho trochu zapotíte.
  4. Pečte na 180 °C přibližně 5 minut, dokud sušenky nezezlátnou. Máte hotovo! 🙂

Dánské máslové sušenky s vanilkou - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Dánské máslové sušenky s vanilkou VANILJEKRANSE
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *