Francouzský citronový koláč se sněhem – TARTE AU CITRON MÉRINGUÉE

Svěží kombinace kyselého krému a jemného nasládlého sněhu je oblíbenou stálicí francouzských rodinných obědů i menu vyhlášených cukráren. Tarte au citron neboli citronový koláč se může připravovat buď se sněhem (pak získává právě francouzský přídomek méringuée) nebo bez něj. Oblíbenou variantou jsou i tartelette, tedy tartaletky, které jsou zmenšenou verzí velkého koláče. Ačkoli původní recept pochází z Francie, rozšířil se do celého světa, kde jej můžete potkat také pod názvem lemon pie – oblíbený je především na jihu USA a v Kalifornii.

V Anglii je lemon tart připravován s krémem lemon curd, ten je možné použít do různých dezertů, proto si recept na krém dobře zapamatujte a nebojte se jej použít i v jiných receptech!

Recept na citronový koláč se sněhem (tarte au citron méringuée)

Co potřebujete:

Linecké těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučky
  • 100 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • citrónová kůra

Citronový krém

  • 4 citrony
  • 150 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Sníh

  • 3 bílky
  • špetka soli
  • 20 g moučkového cukru

Jak na to:

  1. Smíchejte všechny ingredience na linecké těsto a ručně jej vypracujte dohladka.
  2. Vyložte si formu pečícím papírem. Do středu si dejte těsto, které poté za pomoci pěsti nebo dlaně vymačkávejte do stran, dokud vám nepokryjte celé dno, pak prsty namačkejte těsto také na okraje formy. Těsto propíchejte na několika místech vidličkou. Těsto by mělo mít cca 2-3 mm – aby nebylo příliš tlusté, ani příliš tenké a křehké.
  3. Formu vložte do trouby a pečte asi 10 minut na 150 °C.

Náplň

  1. Vymačkejte šťávu z citronu a přeceďte ji, abyste v ní neměli kousky pecek nebo dužiny. Smíchejte ji v hrnci s kukuřičným škrobem a s cukrem. Pomalu zahřívejte na středním plameni a nechte cukr dobře rozpustit.
  2. V misce si rozkvedlejte vajíčka. Snižte teplotu na varné desce a po tenkém pramínku za stálého míchání přilijte vajíčka k citronové směsi. Za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne, bude to trvat asi 7 minut.
  3. Připravte si dva hrnce – jeden o kousek větší než druhý. Do menšího hrnce dejte vaječné bílky se špetkou soli, do většího cca 1 centimetr vody. Postavte je na sebe a zahřejte vodu, aby se začala vypařovat. V této vodní lázni šlehejte bílky dotuha, jakmile zbělají, můžete přidat cukr a pokračovat ve šlehání, dokud sníh nebude tuhý.

Dokončení koláče

  1. Nyní koláč dokončíme – nejprve si vezměte upečený korpus.
  2. Do korpusu nalijte citronový krém a rozetřete jej až do kraje.
  3. Na citronový krém naneste opatrně vyšlehaný sníh, rozetřete jej až do krajů a poté za pomoci špachtle krouživými pohyby na sněhu vytvořte libovolný vzor.
  4. Zapněte si troubu na funkci grilu a 160 °C. Koláč vraťte do trouby na pár minut, dokud sníh nezhnědne. Pokud máte flambovací pistoli, stačí sníh lehce dohněda opálit a koláč už nemusíte znovu péct.

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Francouzský citronový koláč - TARTE AU CITRON MÉRINGUÉE
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *