KAISERSCHMARRN: Císařský trhanec pečený na pánvi

Tradiční jídlo vídeňských kaváren s těžko vyslovitelným názvem kaiserschmarrn se může servírovat nejen jako  snídaně nebo jako dezert, ale také jako hlavní jídlo. Jedná se vlastně o druh palačinky, která se nejprve opéká vcelku, poté se „nacuckuje“ na menší kousky, opeče s cukrem a doplní o marmeládu nebo zavařeninu.

V překladu znamená kaiserschmarrn císařský trhanec, což odkazuje k původu tohoto jídla. Podle jedné z legend jej připravila sama císařovna, když se jí nepodařilo palačinku vcelku obrátit a potrhala ji na kousky. Podle jiné z legend připravil císařský trhanec farmář, u kterého se nečekaně zastavil na oběd císařský pár. Nervozitou palačinku roztrhnul na několik menších kousků, a aby své pochybení zakryl, pomazal ji švestkovou marmeládou.

Jídlo je populární nejen v Rakousko, ale také na jihu Německa. Jeho název se dokonce používá jako metafora pro nepořádek nebo zmatek. Pod jinými názvy se tato sladká delikatesa připravuje také ve Slovinsku (cesakrski praženec) nebo v Maďarsku (császármorzsa).

Kaiserschmarrn - císařský trhanec - Ochutnejte svět

Recept na císařský trhanec (kaiserschmarrn)

Co potřebujete (porce na velkou pánev)

Na těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 4 vejce
  • hrst rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli

Na dokončení

  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1 lžička skořice
  • máslo na opečení (cca 50 g)
  • moučkový cukr na posypání
  • hustá zavařenina nebo džem s kousky ovoce (ideální je lesní ovoce)Ingredience na Kaiserschmarrn - císařský trhanec - Ochutnejte svět

Jak na to

  1. Rozinky zalijeme rumem a necháme je chvíli nasáknout. Oddělíme žloutky a bílky. Metličkou smícháme žloutky s mlékem, hladkou mouku a špetkou soli.
  2. Bílky vyšleháme do tužšího sněhu a lehce zapracujeme do těsta.
  3. Na pánvi rozehřejte máslo. Vylijte na něj veškeré těsto a rozprostřete rovnoměrně po celé pánvi. Nechte opékat cca 7 minut na střední plamen, dokud nebude spodní strana opečená dozlatova.
  4. Poté placku obraťte a nechte opékat pár minut, aby se těsto začalo opékat i z druhé strany. Poté začněte těsto trhat přímo v pánvi na menší kousky.
  5. Zasypejte roztrhané těsto cukrem krystal a skořicí. Poté kousky promíchávejte, zatímco se cukr rozpouští a lehce karamelizuje.
  6. Přesuňte císařský trhanec na talíř a posypejte moučkovým cukrem. Do menší misky dejte zavařeninu nebo džem podle vlastního výběru a servírujte přímo na talíři s trhancem.Kaiserschmarrn - císařský trhanec - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
KAISERSCHMARRN: Císařský trhanec pečený na pánvi
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *