CHILI CON CARNE z mletého masa

Pikantní chuť chilli papriček, která se snoubí s čokoládou, masem a rajčatovou omáčkou. Tohle je to pravé zimní jídlo, které krásně prohřeje na těle i na duši. Ačkoli se zdá, že se jedná o mexické jídlo, není tomu tak. Je typickým jídlem kuchyně tex-mex, tedy z amerického Texasu, který díky sousedství s Mexikem přebral spoustu mexických chutí a ingrediencí. Základem chili con carne (v překladu chili s masem) je mleté maso, dále fazole, pro dochucení se používají především zmíněné chilli papričky a hořká čokoláda. Existují však různé verze receptů, které se mohou zásadně lišit.

Stejně tak existují různé legendy a příběhy o tom, jak chili con carne vzniklo. Nejčastější verze uvádí, že chili con carne mělo vzniknout díky chudině, která měla málo masa, a proto jej míchala s dalšími ingrediencemi. Z těch zajímavějších příběhů stojí za zmínku například příběh o krásné jeptišce, která žila v období španělské kolonizace jihoamerického kontinentu. Údajně nikdy neopustila Španělsko, ale zjevovala se na kontinentu Latinské Ameriky jako dáma v modrém, kterou popisovali místní ve svých příbězích, a kázala o křesťanské víře. Jiná historka ale o chili povídá, že španělská církev se snažila proti jeho používání bojovat, protože jeho síla vzbuzovala nechtěný chtíč.

Ať už si zvolíte verzi pohádkovou, nebo realistickou, je jasné, že dnes se chili con carne řadí mezi národní jídla Texasu. Servíruje se se zakysanou smetanou a čedarem pro zjemnění, nakrájenými chilli papričkami pro ty, kdo by chtěli jídlo ostřejší, a kukuřičnou tortillou nebo nachos jako přílohou.

Mexické chilli con carne - Ochutnejte svět

Recept na chilli con carne s čokoládou

Co potřebujete

  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 500 g mletého masa
  • 200 g fazolí
  • 200 g pasírovaných rajčat
  • 30 g hořké čokolády
  • 1 chipotle chilli paprička
  • 1 snítka koriandru
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička sladké uzené papriky
  • 1 lžička kajenského pepře
  • šťáva z půl limetky
  • sůl

Jak na to

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno, stejně jako chilli papričku a česnek.
  2. Rozpalte větší pánev s trochou oleje a vhoďte cibuli. Osmahněte, dokud nebude cibule nezprůhlední.
  3. Přihoďte česnek a chilli papričku a promíchejte.
  4. Po chvíli přidejte mleté maso a nechte jej propéct.
  5. Poté přidejte plechovku fazolí, rajčatovou šťávu. Přidejte koření: kmín, papriku, kajenský pepř a sůl podle chuti. Vše promíchejte.
  6. Jakmile se vše ohřeje, přidejte čokoládu a nechte ji rozpouštět.
  7. Promíchejte a nechte alespoň 20 minut probublávat za občasného míchání.
  8. Ke konci vaření vhoďte nasekaný koriandr a zakápněte limetkovou šťávou.
  9. Před servírováním můžete posypat nastrouhaným čedarem, trochou čerstvého koriandru, čerstvými chilli papričkami a zakápnout zakysanou smetanou. Jako přílohu zvolte kukuřičné tortilly.

Mexické chilli con carne - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
CHILI CON CARNE z mletého masa
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *