Italské bazalkové PESTO ALLA GENOVESE

Co je to pesto? Jedná se o směs rozmixovaných ingrediencí ve formě pasty, která se používá především k dochucení dalších jídel. Existují různé druhy pesta, právě bazalkové pesto je ale nejznámější variací, jehož tradice sahá hluboko do italské historie.

Tato klasika italské kuchyně se celým názvem jmenuje pesto alla genovese, čímž odkazuje k italskému Janovu (italsky Genova), odkud tento typ pesta pochází. Tradičně se pesto připravovalo za pomoci dřevěného tloučku v mramorovém hmoždíři, v němž se ingredience drtily, dokud nevytvořily směs ve formě pasty či omáčky.

Pesto údajně připravovali již Římané, nicméně používali k tomu jiné ingredience. Bazalka totiž dorazila do Evropy mnohem později pravděpodobně z Indie a postupně nahradila v pestu jiné bylinky, které se při přípravě pesta používaly, a to majoránku nebo petržel. Zde najdete tradiční recept na janovské pesto s bazalkou, nicméně jakmile se naučíte tento způsob přípravy, zjistíte, že je možné s ingrediencemi experimentovat, různě je nahrazovat nebo doplňovat. Vyzkoušet můžete také méně známý druh tradičního pesta, a to červené pesto z rajčat.

Zelené bazalkové pesto alla genovese - Ochutnejte svět

Recept na pesto s bazalkou

Co potřebujete

  • 3 hrsti bazalkových listů (omytých a osušených)
  • 1 hrst piniových oříšků
  • 2 menší stroužky česneku
  • 1 hrst strouhaného parmezánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl

Ingredience na bazalkové pesto - Ochutnejte svět

Jak na to

  1. Správně by se pesto mělo připravovat v hmoždíři, mnohem rychlejší a pohodlnější varianta je příprava za pomoci mixéru. Nejprve si dejte do mixéru česnek s piniovými oříšky.
  2. Rozmixujte, poté přidejte omytou bazalku, znovu rozmixujte. Poté přidejte olivový olej a sůl. Znovu rozmixujte.
  3. Nakonec přidejte nastrouhaný sýr a naposledy rozmixujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Můžete si připravit velmi hladké pesto podobné omáčce, nebo naopak rustikálnější pesto s kousky oříšků a sýra.

Na co použít bazalkové pesto?

  1. Nejčastěji se bazalkové pesto používá pro dochucení těstovin – stačí jej přidat k uvařeným těstovinám a dobře promíchat. Pokud je pesto příliš hutné, smíchejte jej s trochou vody z vařených těstovin a olivovým olejem. Poté posypte nastrouhaným parmezánem.
  2. Pesto můžete použít také do sendviče nebo bagety. Lehce pestem potřete bagetu, poté ji obložte mozarellou, rajčaty a rukolou a budete mít skvělý italský sendvič.
  3. Pesto můžete použít na grilované maso nebo rybu, skvělé doplní jeho chuť.
  4. Smíchejte pesto s trochou ricotty nebo s kozím sýrem a směs použijte jako náplň do plněných kuřecích prsou nebo vepřové kotlety.
  5. Dochuťte pestem restovanou zeleninu nebo jím potřete před servírováním bramborovou tortilu.
  6. Smíchejte pesto s řeckým jogurtem a získáte skělý dip, který můžete použít k zelenině nebo chipsům.
  7. Připravujete jako přílohu k jídlu opečený chléb s česnekem? Použijte místo samotného česneku bazalkové pesto – stačí lehce potřít opečený chléb nebo bagetu a dodáte mu skvělou chuť!
  8. Použijte pesto místo čerstvé bazalky pro přípravu salátu caprese – nakrájejte mozzarellu a rajčata na plátky, naskládejte je střídavě na talíř a zakápněte pestem. Pro tuto úpravu je vhodnější pesto s tekutější konzistencí.

Italská pesta - Ochutnejte svět

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *