ALFAJORES: Argentinské cukroví s karamelem a kokosem

Dvě křehká kolečka slepená sladkou karamelovou náplní a obalená ve strouhaném kokosu. Výsledek se rozplyne na jazyku jako sníh na sluníčku. To jsou alfajores!

Původ receptu na toto slepované cukroví můžeme vystopovat až do středověkého Španělska, kde se v arabském království Al-Andalus připravovaly sladkosti s tímto názvem. Název pochází z arabského slova al-hasú, které v překladu znamená náplň. Spolu s kolonizátory se pak dostaly až do jižní Ameriky, kde brzy získaly na popularitě. Po celém kontinentu se nyní připravují alfajores v mnoha různých verzích – mohou být slepené náplní z karamelu, čokolády nebo marmelády, mohou se namáčet v čokoládě nebo jen sypat cukrem.

Na této stránce najdete argentinské alfajores, které jsou slepené tzv. dulce de leche (karamelizované kokosové mléko). Je u nás trochu hůře k sehnání, ale můžeme jej nahradit velmi podobným karamelovým salkem.

Argentinské alfajores - sušenky s dulce de leche a kokosem - Ochutnejte svět

Recept na argentinské alfajores

Co potřebujete

  • 300 g maizeny (kukuřičného škrobu)
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 200 g másla
  • 3 žloutky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • půl lžičky jedlé sody
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1 lžíce citronové kůry
  • volitelné: 1 lžíce koňaku

Na náplň

  • dulce de leche nebo karamelové salko
  • strouhaný kokos

Jak na to

  1. V misce smíchejte mouku, maizenu (kukuřičný škrob), jedlou sodu a prášek do pečiva. V druhé misce vyšlehejte máslo s cukrem, žloutky, koňak, vanilkovou esenci, citronovou kůru. Poté smíchejte.
  2. Jakmile se ingredience spojí, vysypejte je na vál a pořádně těsto prohnětejte. Na pomoučeném válu poté vyválejte těsto na výšku asi půl centimetru. Vykrajujte kolečka o průměru cca 4 cm, která skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Přesuňte na plech a pečte na 180 °C cca 10 minut. Poté sundejte z plechu a počkejte, dokud nezchládnou.
  4. Slepte vždy dvě kolečka k sobě za pomoci dulce de leche (nebo karamelového salka) a jemně je přitiskněte k sobě, aby náplň dosahovala až k okrajům. Poté z boku otiskněte v kokosu, aby se nalepil na náplň.
  5. Hotové alfajores by měly vypadat tak, jak vidíte dole na obrázku. Doporučuji je skladovat v lednici nebo v chladu.Argentinské křehké cukroví s karamelem a kokosem - Ochutnejte svět

Argentinské křehké cukroví s karamelem a kokosem - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
ALFAJORES: Argentinské cukroví s karamelem a kokosem
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *