Pikantní arabská snídaně – SHAKSHUKA

Shakshuka neboli شكشوكة‎‎ to je pikantní snídaně plná divokých arabských chutí, přitom se připravuje ze snadno dostupných surovin. Shakshuka v maghrebské arabštině znamená „směs“,  v tomto případě se jedná o směs rajčat, cibule a papriky spolu s typickým kořením a vejcem. Původ jídla můžeme vystopovat do Tuniska či Libye, kde se do jídla kromě zmíněných ingrediencí přidávají také artyčoky, brambory nebo boby (fava fazole). Velmi oblíbené je jídlo také v dalším severoafrických státech a v Izraeli, kam se v padesátých letech přesunuly statisíce tuniských a maghrebských Židů a s nimi i jejich kultura a kuchyně.

Shakshuka je díky vejcím oblíbenou snídaní, především v Izraeli se ale také často večeří a v chladnějších obdobích prý směle konkuruje světoznámému humusu či falafelu. Při její přípravě je důležitá především volba rajčat, které musí být opravdu velmi zralé a plné chuti. Pokud připravujete shakshouku mimo období kvalitních a šťavnatých rajčat, pak je možné použít i rajčata z plechovky nebo pasírovaná rajčata, nicméně těm čerstvým se nic nevyrovná.

Shakshuka - arabská vejce v rajčatové omáčce - Ochutnejte svět

Recept na arabská vejce s rajčaty shakshuka

Co potřebujete (na cca 2 porce)

  • 4 vejce
  • 4 zralá rajčata (+ podle potřeby rajčatové sugo nebo pasírovaná rajčata)
  • půl červené papriky
  • půl zelené papriky
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • kajenský pepř
  • sladká paprika
  • kmín
  • sůl
  • bylinky na posypání (petržel nebo koriandr)
  • podle potřeby také citronovou šťávu a cukr

Jak na to

  1. Nejprve si nakrájejte veškerou zeleninu – cibuli nadrobno, papriku a rajčata na drobné kostky. Česnek nasekejte nebo propasírujte.
  2. Rozpalte si pánev s vyšším okrajem a na olivovém oleji osmahněte cibuli. Poté přidejte na drobné kostičky nakrájenou červenou i zelenou papriku a opékejte, dokud nezměkna.
  3. Přidejte nasekaný česnek a nechte jej rozvonět. Nyní přidejte také kajenský pepř (cca půl lžičky), papriku a kmín, několikrát promíchejte a pak přidejte nasekaná rajčata. Pokud jsou rajčata spíš tvrdší, přidejte také cca 2 lžíce pasírovaných rajčat.
  4. Stáhněte oheň na mírný plamen a nechte směs alespoň 20 minut pomalu dusit za občasného promíchání.
  5. Směs poté ochutnejte a podle vlastních preferencí dosolte a dochuťte. Pokud jsou rajčata málo výrazná, je možné přidat trošku cukru a citronové šťávy. Směs by měla být cítit především rajčaty, být příjemně ostrá a vonět česnekem a kořením.
  6. Jakmile máte směs dochucenou, vytvořte ve směsi 4 důlky, do kterých opatrně rozklepnete vajíčka. Nechte směs cca 10 minut vařit. Bílky by se měly během této doby propéct, zatímco žloutek zůstane jasně žlutý a tekutý.
  7. Před servírováním posypte bylinkami – většinou se používá čerstvá petržel nebo koriandr.
  8. Servírujte přímo na pánvi, odkud si každý velkou lžící nabere vajíčko i se směsí. Servírujte s čerstvým chlebem, který můžete namáčet do omáčky.

Shakshuka - pravá arabská snídaně - Ochutnejte svět

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *