Americké LÍVANCE s javorovým sirupem

Americké nebo kanadské pancakes (což můžeme přeložit jako lívance nebo palačinky) jsou oblíbenou snídaní na severu amerického kontinentu. Na různých místech se jim může říkat také hotcakes, griddlecakes nebo flapjacks. Většinou se servíruje několik palačinek na sobě přelitých máslem a javorovým sirupem. Někdy se k nim bokem přidávají vejce, slanina, opečený chléb nebo kousek klobásy, čímž vznikne velká snídaně ideálně na nedělní brunch. Samotné palačinky je však možné doplnit téměř jakýmkoli ovocem, šlehačkou, marmeládou nebo arašídovým máslem.

Oproti středoevropským palačinkám jsou ty americké trošku silnější a mají kypřejší konzistenci – jsou měkké a je možné je stisknout mezi prsty. Na výšku mohou mít až 1 cm. I šířkou se liší, většinou se připravují široké kolem 10 cm. Existují však různé druhy lívanců – tzv. silver dollar pancakes jsou jen o něco větší než stříbrná mince používaná v USA před rokem 1979 (mají 5-7 cm na šířku). V tom případě se jich na jednu porci naskládá na sebe klidně pět až deset.

Palačinky jsou také v angloamerickém světě spojené s tradicí tzv. Shrove Tuesday, kterému se může říkat také Pancake Day nebo Pancake Tuesday. Jedná se o úterý v únoru nebo březnu před popeleční středou, kdy začíná v křesťanském světě půst. Den před začátkem postění se tak všichni nacpou lívanci. V Anglii se dokonce v tento den soutěží v tzv. Pancake Race. Tato soutěž prý vznikla díky hospodyňce, která doma připravovala lívance, když začaly bít zvony a svolávat na mši. Hospodyňka nechtěla přijít na mši pozdě, tak vyběhla z domu i s zástěrou a horkou pánví v ruce a neustále palačinku obracela, aby ji nespálila. Dodnes tak v městečku Olney v Anglii vyráží hospodyňky soutěžit s pánví v ruce. Proti městečku Olney se každoročně postaví ženy z amerického města Liberal, aby našli nejlepší mezinárodní běžkyni s lívanci.

Americké lívance s javorový sirupem - Ochutnejte svět

Recept na americké lívance (palačinky)

Co potřebujete (na 3-4 porce)

  • 220 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 velká lžíce cukru
  • 30 g másla + máslo na smažení
  • javorový sirup

Jak na to

  1. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a s cukrem.
  2. Přidejte tekuté ingredience – mléko, vejce a roztopené máslo.
  3. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Na malé pánvi roztopte kousíček másla a na střední plameni postupně opékejte jednotlivé palačinky dozlatova.

Jak jíst americké lívance?

Hotové lívance propíchejte na několika místech vidličkou, aby pak lépe nasakovaly sirup. Poskládejte je na sebe. Samotné těsto není příliš sladké, proto se při servírování nešetří sirupem. Jednou variantou je polít lehce palačinky roztopeným máslem a poté zalít javorovým sirupem, případně můžete použít jen sirup (na másle se palačinky smažily a těsto kousek másla také obsahuje). Trochu sirupu můžete nalít také mezi jednotlivé lívance. Nechte je chvilku nasáknout.

Nyní můžete palačinky jíst po jedné, případně můžete lžící ukrajovat z vytvořené lívancové hromady. Další variantou je rozkrojit hromádku lívanců jako dort na čtyři díly.

Americké lívance s javorový sirupem - Ochutnejte svět

Americké palačinky s javorovým sirupem - Ochutnejte svět

One thought on “Americké LÍVANCE s javorovým sirupem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *