Hříšně čokoládové americké BROWNIES

Jeden z nejjednodušších a nejčokoládovějších dezertů na světě. Kalorická bomba, která je křupavá na povrchu a vláčná uvnitř. Nikoho asi nepřekvapí, že dezert pochází ze Spojených států. Kdo a kdy jej poprvé upekl, o tom se ale v Americe živě diskutuje dodnes. Podle jedné verze brownie připravil šéfcukrář Palmer House hotelu v Chicagu pro paničky, které se chystaly na výstavu EXPO roku 1893 a do svých lunch boxů – obědových krabiček – potřebovaly praktický dezert, který nezabere příliš místa. V několika kuchařkách z počátku 20. století se také brownie vyskytuje pod názvem Bangor brownie podle města Bangor ve státě Maine. Zda první brownie připravily hospodyňky z Bangoru nebo cukráři z Chicaga však není důležité.

Dnes brownie najdete v mnoha kavárnách v různých variacích. V základní verzi obsahuje jen čokoládu, máslo, vejce, cukr a mouku. Je však možné jej připravit také s ořechy, s hnědým cukrem, v bezlepkové verzi bez mouky. Jedna z verzí dokonce neobsahuje roztopenou čokoládu, ale vanilku a ořechy (výsledná barva pak není tak tmavá, proto se tomuto dezertu říká blondie). Jamie Oliver přidává do brownies sušené višně. Pojďme se však podívat na základní recept, s nímž poté můžete začít experimentovat.

Americké brownies - Ochutnejte svět

Recept na brownies

Co potřebujete

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 200 g másla
  • 80 g kakaa
  • 110 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 3 vejce

Jak na to

  1. Samotná příprava těsta nezabere příliš času, proto začněte tím, že rozehřejete troubu na 180 °C.
  2. Do většího hrnce dejte kousky másla a nalámanou čokoládu. Hrnec pak na nízkou teplotu pomalu zahřívejte, aby se ingredience roztopily. Jakmile se spojí, můžete sporák vypnout a přidat cukr a kakao. Vše pořádně promíchejte.
  3. Pokud používáte vysokoprocentní čokoládu, je možné, že budete chtít přidat více cukru nebo v opačném případě ubrat. Záleží na každého preferencích, zda chcete mít brownies sladší nebo ne.
  4. V dalším kroku po jednom přidávejte vejce. Po přidání každého vajíčka těsto rychle promíchejte, aby v teplé směsi vejce nezačala tuhnout.
  5. Nakonec přimíchejte mouku.
  6. Toto množství je určeno pro menší pekáč nebo skleněnou formu cca 20 x 20 cm. Formu tedy lehce vymažte máslem, vyložte pečícím papírem a směs vlijte do formy.
  7. Pečeme kolem 20-25 minut podle trouby. Brownies by měly být ještě částečně tekuté, proto kontrolujte konzistenci dřevěnou špejlí. Po zapíchnutí do těsta by neměla být špejle úplně čistá, ale ani pokrytá těstem.
  8. Brownies po vytáhnutí z trouby nechte zchládnout, těsto se při chládnutí spojí a nebude se rozpadat.

Čím obohatit?

  • Ořechy – nasypte do roztopené čokolády s máslem nasekané ořechy podle vlastní chuti – mohou to být arašídy, mandle nebo i pekanové ořechy.
  • Sušené ovoce – inspirujte se Jamie Oliverem a přidejte třeba sušené brusinky. Pokud přidáte i ořechy, výsledná chuť bude trochu připomínat studentskou pečeť.
Shrnutí
recipe image
Recept na
Hříšně čokoládové americké BROWNIES
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas

One thought on “Hříšně čokoládové americké BROWNIES

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *