Africké MASOVÉ KOULE s dýňovými semínky

Masové koule všichni známé ve švédské verzi, v různých verzích a s různými omáčkami se ale maso koulí po celém světě. A Afrika není výjimkou! Tento recept pochází ze Středoafrické republiky, která, jak název napovídá, leží mezi jinými státy přesně ve středu Afriky. Jedná se o chudý stát, který patří mezi nejméně rozvinuté státy světa s nestálou politickou situací, jeho kuchyně proto vychází hlavně ze surovin, které jsou v tomto státě vypěstované. Charakterizuje ji hlavně velké množství zeleniny a ovoce, luštěnin i rýže. Mezi typické ingredience patří hlavně kukuřice, maniok (rostlina cassava), arašídy, chilli a rajčata. To vše se často kombinuje se všemožným „masem“, jako jsou například cikády, termiti nebo kobylky. Nebojte, dnes nebudeme dělat termití masové koule, ale sáhneme po obyčejném hovězím 🙂

Masové koule se stejně jako jiná středoafrická jídla často připravují s různými ořechy (např. arašídy) nebo semínky, kterými mohou být semínka sezamová, melounová, dýňová i jiná. Objevila jsem dvě verze masových koulí ze střední Afriky – první z nich se jmenuje kanda ti nyma a připravuje se s omáčkou z arašídů a rostliny okra (ibiškovec jedlý), druhá verze (kanda) je směsí masa a dýňových semínek v rajčatové omáčce. A právě tento recept můžete ochutnat na této stránce, hlavně proto, že je možné jej připravit ze snadno dostupných ingrediencí. Navíc uvidíte, že dýňová semínka dodají masových koulím super oříškovou chuť!

Recept na africké masové koule s dýňovými semínky

Co potřebujete

Na masové koule

  • 500 g mletého hovězího
  • 200 g loupaných dýňových semínek
  • 1 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička mletého chilli
  • 100 ml studené vody

Na rajčatovou omáčku

  • 400 g loupaných rajčat (lze použít i čerstvá rajčata)
  • 200 g pasírovaných rajčat (rajčatové pyré)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička nebo mleté chilli
  • 300 ml vody
  • sůl a pepř podle chuti
  • volitelné: hrst petržele nebo koriandru

Jak na to

  1. Na pánvi nasucho osmahněte dýňová semínka. Vsypte je poté do food processoru nebo do mixéru a rozmixujte na prášek. Nevadí, pokud vám ve směsi zbudou i větší kousky, budou v mase pěkně křupat 🙂
  2. Co nejvíce najemno nakrájejte cibuli a nasekejte česnek.
  3. Smíchejte mleté maso s rozemletými semínky, cibulí, česnekem, přidejte také všechno koření a vodu. Vše rukou propracujte do jednolité směsi. Namletá dýňová semínka se smíchají s vodou a vytvoří těstíčko, díky kterému poté budou koule držet pohromadě.
  4. Dejte směs do lednice a nechte chladit.
  5. Připravte si větší pánev nebo hrnec (musí se vám do nich vlézt omáčka se všemi masovými koulemi).
  6. Nakrájejte cibuli, nasekejte česnek a chilli papričku (pokud máte čerstvou). Tyto ingredience osmahněte na troše oleje. Přidejte rajčata, rajčatové pyré a vodu. Promíchejte, přiveďte k varu a nechte cca 5 minut probublávat. Osolte a opepřete podle chuti, přidejte také nahrubo nasekanou čerstvou petržel nebo koriandr.
  7. Mezitím si začněte připravovat masové koule – z masové směsi tvořte kuličky o velikosti golfového míčku. Z této dávky jich bude cca 24.
  8. Opatrně naskládejte všechny koule do rajčatové omáčky a bez míchání nechte na vyšší stupeň vařit asi 5 minut.
  9. Poté teplotu snižte a pod pokličkou nechte vařit asi 20 minut. Jednou za čas opatrně promíchejte, aby se koule nepřilepily k sobě nebo ke dnu.
  10. A máte hotovo! Pokud je po této době rajčatová omáčka příliš řídká, můžete vyjmout koule a na vyšší teplotu povařit samotnou omáčku, aby se zredukovala. Pokud jste zvolili čerstvá rajčata, omáčka bude obsahovat kousky rajčat, v tom případě doporučuji masové koule vyjmout a omáčku rozmixovat ponorným mixérem.
  11. Masové koule servírujte s omáčkou, ve které se vařily, jako přílohu zvolte rýži.

Shrnutí
recipe image
Recept na
Africké MASOVÉ KOULE s dýňovými semínky
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *